نبات و پولکی
سوغات نبات، قند و پولکی
نبات، شکر با خواص متفاوت و طبع گرم. نبات درمان موثری برای مزاج سرد است و همچنین به عنوان یک ضد نفخ قوی عمل می کند.
خواص نبات
نبات نسبت به قند طبع گرمتری دارد و در تقویت دستگاه گوارش نیز موثر است. از نبات برای درمان دل درد، دل پیچه و اسهال استفاده می شود.
نبات داغ : برای از بین بردن اسهال می توان نبات را سوزانده تا تبدیل به ماده ایی قهوه ایی شود، این ماده طعم تلخی دارد و قابض است و مصرف آن باعث از بین رفتن اسهال و مشکلات گوارشی می شود. همچنین می توان انواع داروهای گیاهی مناسب برای دستگاه گوارش را به نبات داغ اضافه نمود تا اثرات آن دمنوش گیاهی را نیز داشته باشد. نبات به هضم بهتر و زودتر غذا کمک کرده و از ترش کردن و آروغ زدن جلوگیری می کند. همچنین نبات قادر است کرم های موجود در روده بزرگ را از بین ببرد.
رفع خستگی : یکی دیگر از خواص نبات درمان خستگی است. مصرف چای، قهوه یا سایر نوشیدنی های گرم دیگر همراه نبات باعث از بین رفتن حس خستگی ناشی از فعالیت های شدید بدنی می شود. اگر از نبات زعفرانی استفاده شود تاثیر بیشتری دارد. گفتنی است که مصرف نبات زعفرانی در افزایش و تقویت میل جنسی بسیار موثر است.
جلوگیری از آلزایمر : مصرف نبات در افراد میانسال از بروز آلزایمر و مشکلات حافظه جلوگیری می کند. همچنین باعث تقویت حافظه و قدرت یادگیری می شود. بنابراین استفاده از آب جوش و نبات یا چای نبات در افراد میانسال توصیه می شود.
درمان کمر درد : یکی از درمان های خوراکی موثر برای کاهش و درمان کمر درد استفاده از نبات داغ و چای نبات است. کمر دردهای دوران قاعدگی یکی از شایعترین دردهایی است که زنان را درگیر می کند. توصیه می شود که زنان در روزهای اول قاعدگی از نبات داغ استفاده کنند.
نکات لازم در زمان خرید نبات
یکی از انواع نبات نوع نی نبات یا نبات چوبی آن است که توصیه می شود از نوع چوبی آن استفاده شود. نبات هایی که با نی های پلاستیکی هستند از استاندارهای کیفی پایینتری برخوردارند. بخشی از بافت پلاستیکی این نبات ها وقتی که با نوشیدنی داغ تماس پیدا می کنند در آب جوش حل می شود و مصرف آن باعث آسیب به سلامت بدن می شود.
از خرید نبات فله ایی خودداری کرده و حتما از نبات با بسته بندی مناسب که دارای تاریخ تولید و انقضا باشد خریداری کنید. نبات های فله ایی با گرد و خاک و حشرات تماس دارند و در نوع زعفرانی آن نیز اغلب از رنگ های غیر مجاز استفاده شده است.
از نبات با بلورهای شفاف استفاده کنید. نباتهایی که کدر هستند ناخالص بوده و کیفیت پایین تری نیز دارند. ویژگی های ظاهری نبات مرغوب علاوه بر داشتن بلورهای شفاف، داشتن قطر کم و دارا بودن جوهر قند است. لازم به ذکر است استفاده از جوهر قند حد مشخصی دارد و استفاده بیش از اندازه آن نیز توسط وزارت بهداشت ممنوع شده و مانع از کسب سیب سلامت و استاندارد نبات می شود.
نبات به دلیل تراکم بافت ، سفت تر و نسبت به قند شیرین تر است. بخشی از بافت قند را هوا تشکیل می دهد و ترد تر است که این ویژگی در نبات وجود ندارد. به همین خاطر افراط در مصرف نبات ممکن است زمینه ساز بروز بیماری دیابت شود. همچنین افرادی که قند خون و اضافه وزن دارند نباید از نبات استفاده کنند.
انواع نبات رایج در ایران
نبات در بیشتر شهرهای ایران تولید می شود. در شهرهای اصفهان، مشهد ، یزد ، قم و شیراز ، کارگاه های پخت نبات فراوانند، اما بسته به بازار مصرف انواع نبات و آب و هوای محلی که تاثیر زیادی در کیفیت پخت و فرآوری نبات دارد، حجم تولید هر نبات در هر اقلیم ، متفاوت است. در هر صورت ، انواع نبات از دو جهت تقسیم بندی می شوند : 1- فرم ظاهری نبات و لوکس بودن 2- درجه اشباع یا کیفیت نبات
نبات شاخه : عمومی ترین و پرمصرف ترین نبات، نبات شاخه است که تقریبا در هر خواربار فروشی یافت می شود. ساده بودن پخت نبات شاخه نیز دلیلی بر پرمصرف بودن آن است. این همان نباتی است که مردم با نخ وسط آن می شناسند. معمولا در 2 نوع سفید و زعفرانی عرضه می شود. نبات شاخه زعفرانی اصل و ناب را از مشهدی ها بخواهید، گرچه نبات شاخه های اصفهان هم بسیار مشهور و معروف هستند. اصفهان در امر تولید نبات و پولکی در ایران رتبه اول را دارد.

لقمه نبات : لقمه نبات خاص شهر یزد است. در شهر یزد به سبب آب و هوای کویری ، کریستال های نبات بزرگ و ضخیم می شوند. استادکاران ، پخت را به گونه ای انجام می دهند که چند نگین و قالب درشت به هم چسبیده و شبیه یه تکه نبات آماده مصرف می شوند که به آن لقمه نبات می گویند.
نبات کاسه یا تخت : نبات پرده و نبات کاسه خاص شهر یزد است که دلیل آن ، آب و هوای شهر یزد است و فرآوری و جا افتادن این نبات در یزد با کیفیت بهتری انجام می شود. گاه ضخامت نبات کاسه یزدی به چند سانتیمتر می رسد.
یزدی ها ، نبات کاسه را 3 دور پخت می کنند :
پخت اول شیری رنگ می شود که بهترین کیفیت را دارد.
پخت دوم زرد رنگ مایل به طلایی است که به آن نبات کاسه دو آتیشه می گویند. نسبت به پخت اول گرمی بیشتری دارد.
پخت سوم که قهوه ای رنگ می شود و شکننده است ، اصطلاحا به آن نبات سوخته یا نبات شیره گفته می شود. تا حدودی بوی نبات داغ می دهد. به عنوان جایگزین شکر، معمولا، از شیره خرما و انگور در پخت آن استفاده می شود.

مقایسه طاهری و کیفی نبات کاسه سنتی یزد
نبات پرده یزد : در صورتیکه سینی پخت نبات کاسه به حالت عمودی قرار گیرد، کریستال های تک دانه بزرگ و ضخیم ایجاد می شود که به آن نبات پرده گفته می شود. نبات پرده در عین زیبایی ، از درجه اشباع بالاتری نیز برخوردار است. نبات پرده نیز مانند نبات کاسه در 3 نوع پخت ذکر شده ، تولید می شود و هرچه بیشتر پخته شود ، تیره تر می شود. همچنین هرچه قالب ها درشت باشند، اصطلاحا لوکس تر و قیمت بیشتری دارند.

نی نبات (نبات چوبی) : یکی از انواع نبات نوع نی نبات یا نبات چوبی آن است که توصیه می شود از نوع چوبی آن استفاده شود. نبات هایی که با نی های پلاستیکی هستند از استاندارهای کیفی پایینتری برخوردارند. بخشی از بافت پلاستیکی این نبات ها وقتی که با نوشیدنی داغ تماس پیدا می کنند در آب جوش حل می شود و مصرف آن باعث آسیب به سلامت بدن می شود. هرچه کریستال های نبات چوبی ریز تر و شفاف تر باشند، کیفیت و قیمت بالاتری دارند که به آن نبات اعلا اطلاق می شود.
نبات در مصارف تزئینی: از انواع نبات به ویژه نی نبات چهت دکوراتیو و تزئین به ویژه در تزئین سفره عقد و مراسم ها استفاده می شود. معمولا با رنگ آمیزی های زیبا و چیدمان می توان طرح های زیبایی را با نبات خلق کرد.
نبات قهوه ای : نبات قهوه ای به نباتی گفته می شود که در تولید آن از نیشکر به جای شکر استفاده شود. این نوع نبات به رنگ قهوه ای تیره و کاملا رژیمی بوده و شیرینی نبات را ندارد. نبات قهوه ای و همچنین قند و شکر قهوه ای برای مصرف افراد دیابتی مناسب است.
نبات گیاهی (نبات طعم دار) : در سال های اخیر دو نوع نبات با مکمل های درمانی گیاهی نیز وارد بازار شده که با پوشش دهی نبات (به ویژه نبات چوبی)، با پودر یا عصاره گیاهان دارویی مانند آویشن، بابونه، پونه، گل گاوزبان،چای ترش و ... علاوه بر خواص نبات خواص دمنوش آن گیاه دارویی را نیز در زمان مصرف دارا هستند.
نوع دیگر نبات گیاهی نیز استفاده از مخلوط پودر یا عصاره های داروهای گیاهی نظیر زنجبیل، دارچین، هل، نعناع ، گلاب و ... با نیشکر و تغییر شکل به صورت حبه های قند، پس از خشک شدن است. معمولا با نام قند طعمدار یا نبات طعم دار شناخته می شود.
هیجان شرکت در قرعه کشی را از دست ندهید ...

با خرید انواع قند های طعم دار، می توانید در مسابقه قند رنگی، شرکت نمایید.