خواص نان
درباره خواص نان نرم و خشک رژیمی بیشتر بدانید ...
1- مصرف به اندازه باعث کنترل وزن میشود.
نان حاوی گلوسیدهای پیچیده، پروتئین و فیبر است. در عین حال این مادهی غذایی مفید، چربی و گلوسیدهای زود جذب کمی دارد. باید بدانید که گلوسیدهای پیچیده انرژی لازم برای سوخت و ساز بدن، کنترل عملکرد مغز و سیستم عصبی مرکزی را تأمین میکنند. این گلوسیدها در مقایسه با گلوسیدهای ساده دیر جذب میشوند. برای همین قند خون را با سرعت زیادی بالا نمیبرند. نانهای سبوس داری که حاوی فیبرها و گلوسیدهای پیچیده هستند سیری طولانی مدتی ایجاد میکنند و برای همین از ریزه خواری بین وعدههای غذایی دور میمانید. اگر رژیم لاغری گرفته باشید مصرف نان را فراموش نکنید به خاطر این که نان حاوی مواد چرب و قند کمی است. از این گذشته به راحتی شما را سیر میکند و جلوی پرخوری را میگیرد.
2- مفید برای دفع راحتتر
به طور متوسط 25 درصد مردم از یبوست رنج میبرند. زمانی که مصرف فیبرهای غذایی حلّال و غیر حلال بیشتر شود بهتر میتوانید با یبوست و مشکل دفع مقابله کنید. نان منبع فیبر است. این فیبرها برای بهبود عملکرد رودهها و تنظیم قندخون مفیدند. برای همین هم از ابتلا به خیلی از بیماریها جلوگیری میکنند.
نان کامل حاوی فیبر بیشتری نسبت به نان سفید میباشد. دانه های کامل گندم
یعنی با سبوس سرشار از ویتامینها و مواد معدنی و فیبر میباشند. کلاً هر مادهی غذایی که از گندم کامل یا همان سبوسدار تهیه میشود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان کولون را کاهش میدهد
نان کامل حاوی فیبرهای حلّال و هم فیبرهای غیر حلّال میباشد. فیبرهای حلّال جذب گلوسیدها و چربیها را کاهش میدهد و فیبرهای غیر حلّال باعث راحتی دفع میشود. برای اینکه میزان جذب فیبرهای غیر حلال را بالا ببرید لازم است که از نانهای سرشار از فیبر مانند نان سبوس دار و نانهای محلی استفاده کنید.
3 -برای تأمین انرژی بدن
ورزشکارها بهتر میدانند. مصرف نان قبل از ورزشهای سنگین لازم است. نان سبوس دار حاوی به طور متوسط 50 درصد آمیدون (نشاسته) میباشد برای همین نیز حاوی گلوسیدهای پیچیده و انرژی زا است. این گلوسیدها در کبد و عضلات به صورت گلیکوژن ذخیره میشوند. نان کامل حاوی فیبر بیشتری نسبت به نان سفید میباشد. دانه های کامل گندم یعنی با سبوس سرشار از ویتامینها و مواد معدنی و فیبر میباشند. کلاً هر مادهی غذایی که از گندم کامل یا همان سبوسدار تهیه میشود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان کولون را کاهش میدهد.
4- دوستدار مغز و عملکردهای ذهنی ما
مغز 2 درصد کل وزن ما را تشکیل میدهد و حدود 20 درصد انرژی به دست آمده از غذاها را میخواهد. ذخیرهی انرژی مغز بسیار ناچیز است یعنی فقط ده دقیقه باک انرژی آن پر میماند. برای همین هم زمانی که غذا نمیخورید و روزه هستید فعالیت و عملکرد مغز افت میکند. بعد از یک شب خواب و گرسنگی لازم است که برای صبحانه نان میل کنید. توجه داشته باشید که نان صبحانه به ویژه برای کودکان بسیار مفید است. با این حال بیشتر کودکان یا صبحانه نمیخورند یا ترجیح میدهند کیک و کلوچه بخورند. سعی کنید حتماً برای صبحانه آنها را به خوردن نان علاقمند کنید.
معرفی 5 نان خشک رژیمی سنتی ایران
معرفی 5 نان خشک رژیمی سالم که دارای خواص درمانی هستند و می توانند جایگزین غذاهای نشاسته ای مانند بیسکوئیت، کیک و کلوچه در رژیم غذایی سالم، شوند. تولید نان های خشک رژیمی محدود به چند استان بوده و تهیه نمودن آن دغدغه افرادی است که در رژیم غذایی خود از آن استفاده می نمایند. اغلب این نان های رژیمی ، در آریافودز در دسترس سفارش و خرید قرار دارند.
1- نان خشک سنتی یزد (استان یزد)
نان خشک سنتی یزد که به نان دوآتشه یزد نیز معروف است، علاوه بر خوش خوراک بودن ، به دلیل جذب بالای آب ، جهت رفع سوزش معده و تسهیل جریان دستگاه گوارش کاربرد دارد.
2- نان بیسکوئیت گندمزار (استان کرمان)
نان گندمزار از معروفترین نان بیسکوئیتی های ایران است که در استان کرمان تولید می شود. کاملا رژیمی، بدون شکر و نمک و جایگزین مناسبی برای انواع بیسکوئیت در مصرف میان وعده است.
3- نان اشرافی (استان فارس - مرودشت)
نون اشرافی، دارای 3 نوع نان جو ، نان جوانه گندم و نان با آرد چاودار است که در انواع نان اشرافی از آرد سبوس کامل استفاده می شود و در تهیه آرد نان چاودار از بذر تریتیکاله استفاده شده است.
4- نان اورنگ (استان سمنان - شاهرود)
نان سنتی کاک اورنگ، در دو گروه ترکیبات میوه ای و رژیمی تولید می شود. انواع میوه ای نان اورنگ دارای انواع ویتامین و خوش طعم تر هستند و انواع نان رژیمی اورنگ ، خواص درمانی بیشتری دارند. معروفترین نانهای اورنگ، نان حاوی آرد جو دوسر ، نان چندغله و نان حاوی تخم کتان و نان رژیمی کینوا هستند. برند دیگری از نان سنتی کاک استان سمنان تحت نام دکتر تلاش نیز در بازار موجود است که نان های با ترکیبات رژیمی آن سالم و مفید هستند.
5- نان آباده (استان فارس - آباده)
نان خشک سنتی آباده ، به دو صورت نان نرم و نان خشک تولید و پخت می شود. نان نرم آباده کاملا ضخیم و قهوه ای رنگ است و برای استفاده در رژیم غذایی افراد دیابتی فوق العاده مناسب و مفید است. می توان گفت گرانترین نان سنتی ایران که از سبوس کامل تهیه می شود. جهت کاربرد رژیمی از نان خشک آباده استفاده می شود که ماندگاری بیشتری دارد.
نان های خشک دیگری نظیر انواع نان تیری و نان تنک نیز در بسیاری از مناطق ایران پخت می شوند که دارای خواص رژیمی نیستند، اما ، به دلیل علاقه به مصرف غذای محلی ، رواج دارند و به دلیل نازک بودن جهت جویدن افراد سالخورده مفید هستند.
درباره نان و غلات بیشتر بدانید ...
مواد غذایی مثل انواع نان ، برنج ، ماکارونی، رشته ،گندم، جو و ذرت در این گروه قرار می گیرند. گروه نان و غلات منبع کربوهیدرات های پیچیده و فیبر هستند . موادغذایی این گروه بیشتر نقش تامین انرژی بدن را به عهده دارند . علاوه بر آن موادغذایی این گروه حاوی ویتامینهای گروه B ، آهن و پروتئین نیز هستند .
میزان توصیه شده مصرف روزانه از گروه نان وغلات 6 تا 11 واحد است.
هر واحد از موادغذایی این گروه برابر است با:
- 30 گرم نان یا یک کف دست بدون انگشت یا یک برش 10 در 10 سانتی متری از نان بربری، سنگک و تافتون و برای نان لواش 4 کف دست، یا
- 30 گرم یا سه چهارم لیوان غلات صبحانه ، یا
- نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته، یا
- یک چهارم لیوان غلات خام ( گندم ، جو)، یا
- 3 عدد بیسکویت ساده بخصوص نوع سبوس دار
موادغذایی این گروه بخشی از پروتئین دریافتی روزانه را تشکیل می دهند. البته نوع پروتئین موجود در برنج و گندم مانند پروتئین موجود در حبوبات، پروتئین گیاهی است و به همین دلیل توصیه می شود این دو نوع پروتئین بصورت مخلوط مصرف شوند مثلاً خوردن عدسی با نان و یا عدس پلو و لوبیا پلو.
چگونه باید از گروه نان و غلات استفاده کرد :
حتی الامکان برنج باید بصورت کته مصرف شود زیرا آبکش کردن برنج موجب می شود که ویتامین های گروه B که در برنج موجود است در آب حل شده و دور ریخته شود .
از نانهایی استفاده شود که در تهیه آنها جوش شیرین بکار نرفته است . نانی که با جوش شیرین تهیه می شود حاوی ماده ای بنام اسید فیتیک است که مانع از جذب آهن و سایر املاح دو ظرفیتی مثل روی و کلسیم می شود در نتیجه، کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن ، کمبود روی و کمبود کلسیم ایجاد می شود. اگر برای پخت نان از خمیر مایه یا خمیر ترش استفاده شود و خمیر نان کاملاً ور بیاید اسیدفیتیک آن مهار شده و مشکل کمبود ریزمغذیها بروز نمی کند .
ماکارونی هم مثل نان و برنج منبع تامین انرژی است. می توان ماکارونی را با پنیر تهیه کرد برای اینکار پس از اینکه ماکارونی پخته شد و در دیس یا بشقاب کشیده شد باید مقداری پنیر روی ان رنده کرد این غذا از ارزش پروتئین خوبی نیز برخوردار است(ترکیب پروتئین گیاهی و پروتئین حیوانی ) .
انواع غلات بو داده مثل برنجک، گندم برشته، ذرت بو داده تنقلات غذایی با ارزشی هستند و کودکان و دانش آموزان می توانند بعنوان میان وعده از آنها استفاده کنند.
انواع بیسکویت، ویفر، کیک و کلوچه نیز در گروه نان و غلات قرار دارند و اگر کودکان و دانش آموزان بصورت میان وعده مصرف نمایند بخشی از انرژی موردنیاز روزانه را تامین میکنند.
کیفیت نان به نوع آرد آن بستگی دارد
نان جوی حجیم برای دیابتیها مضر است!
نکات بهداشتی لازم در خصوص مصرف و نگهداری نان
بهترین روش نگهداری از نان را بدانید.