بهترین روش های نگهداری مواد غذایی
40 نکته درباره مهم ترین و بهترین روش های نگهداری مواد غذایی که از اصول خانه داری است.
مردم برای نگهداری مواد غذایی، روشهای کم و بیش متفاوتی دارند. اما استفاده از یک الگوی راهنمای مشخص برای نگهداری مواد غذایی در منزل میتواند تا حدود زیادی در حفظ ماندگاری و سلامت این محصولات و در نتیجه سلامت افراد خانواده نیز، موثر باشد. ابتدا یک نکته مهم را یادآور می شویم که خرید صحیح مواد غذایی به عنوان یکی از اصول خانه داری، بسیار حائز اهمیت است. توجه به کیفیت و سلامت مواد غذایی فله ای نظیر برنج، غلات و حبوبات، تاریخ مصرف کمپوت و کنسرو و به ویژه لبنیات، همچنین تازه بودن انواع گوشت قرمز و سفید، میوه و سبزیجات، نیاز به دقت، تجربه و ممارست در زمان خرید، دارد.
بهترین و مهمترین نکات لازم جهت نگهداری صحیح مواد غذایی را اینجا بخوانید :
نگهداری از غلات :
1- ظروف کوچک یا بزرگ نگهداری ماکارونی، حبوبات، غلات و ادویه جات در ظروف دربسته بوده و نباید به گونهای در مسیر عبور و مرور باشد که احتمال انتقال آلودگی وجود داشته باشد. رسیدن رطوبت به غلات نیز باعث آلودگی، رشد میکروارگانیسم ها و انواع حشرات خواهد شد. همچنین حتی الامکان این ظروف باید بر روی پالت یا استند قرار داشته و در جای خشک و خنک نگهداری شوند.
نگهداری و بهداشت آرد و نان :
2- از پیچاندن انواع نان در داخل روزنامه یا قرار دادن در داخل کیسه نایلون سیاه (بازیافتی) خودداری شود.
3- توصیه میشود نان مصرفی را روزانه تهیه کنید. اگر امکان چنین کاری نیست باید نان به شکل اصولی قبل از قرار دادن در داخل نایلون تمیز و خنک شود زیرا در غیر این صورت نان داغ در داخل نایلون اصطلاحاً عرق کرده و با توجه به رطوبت حاصل از تعریق ممکن است کپک بزند. بعد از خنک کردن نان میتوان آن را در داخل نایلون تمیز قرار داد و در فریزر به مدت بیشتری نگهداری کرد. نگهداری نان در فریزر، ماندگاری نان را افزایش داده، اما کیفیت و طعم نان در دراز مدت، از بین می رود.
4- ضایعات نان باید در ظرف مجزا نگهداری و در سریعترین زمان ممکن از آشپزخانه خارج شود.
5- مواد غذایی نشاسته ای مانند آرد، برنج، رشته آشی، رشته پلویی و ... باید در طروف تمیز دربسته و در انبار خشک و خنک نگهداری شود.
6- توصیه میشود آرد را در محیط بسیار خنک یا در داخل بستهبندی مناسب به شکلی که رطوبت را جذب نکند در یخچال نگهداری کنید.
7- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن آن را تسریع میکند. بنابراین بهتر است داخل یخچال نگهداری نشود.
نگهداری از برنج :
8- برای نگهداری برنج، آن را با نمک نیمکوب مخلوط کنید و به دور از آفتاب برنج را با دقت پاک کنید. برنج بسیار جاذب بو است، پس باید در مکانی سرد و خشک و دور از پیاز و سیر نگهداری شود.
9- بهتر است برنج را در ظروف پلاستیکی دهان گشاد نگهداری کنیم. گونیهای برنج را نیز باید در مکانی بالاتر از سطح زمین (روی پالت) و دور از دسترس جوندگان نگهداری کنید. استفاده از 30 گرم یخ خشک در یک گالن برنج سبب افزایش ماندگاری آن خواهد شد.
نگهداری میوه و سبزیجات :
10- برای نگهداری میوه و سبزیجات در یخچال ایتدا، با محلول شستشو و آب گرم، آنها را کاملا تمیز بشویید و بعد خشک کرده، در یخچال نگهداری کنید.
11- دائما میوهها را بازبینی کنید و اگر خراب یا له شدهای در میان آنها وجود داشت جدا کنید.
12- میوهها و سبزیجات پس از شستشو باید در یخچال نگهداری شوند. قرار دادن در فضای آزاد باعث آلودگی و کپک زدن آنها خواهد شد.
13- در صورت کپکزدگی باید سریعاً میوه و سبزیجات کپک زده از یخچال خارج شود، زیرا باعث انتشار آلودگی در یخچال میشود. در صورت مشاهده چنین مواردی باید ظروف نگهداری این مواد را نیز از یخچال خارج کرده و به دقت شستوشو و ضدعفونی کرد.
14- سبزی و میوه را نباید با نایلون در داخل یخچال قرار داد زیرا تعریق، امکان فساد را بیشتر میکند.
15- فریز و انجماد، بهترین شیوه نگهداری دراز مدت سبزیجات سبزی مارکتی است.
نگهداری شیر و لبنیات :
16- شیر استریلیزه فرادما تا زمان باز نشدن درب آن، در صورت نگهداری در شرایط خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب، تا ماهها قابلیت نگهداری در یخچال را دارا است.
17- دقت کنید که با باز شدن بسته بندی یک محصول لبنی مدت ماندگاری آن کمتر میشود.
18- بعد از باز کردن حلب پنیر، باید پنیر آن را به ظروف نگهداری مناسب، نظیر ظروف شیشهای منتقل کرد و آب پنیر را به آن اضافه کرد.
19- شیر را در ظروف فلزی مانند آهن یا مس نگهداری نکنید.
20- از قرار دادن شیر در معرض نور خورشید اجتناب کنید.
21- مواد لبنی را در سردترین منطقه یخچال نگهداری کنید.
نگهداری از گوشت و فرآورده های پروتئینی :
22- گوشت قرمز یا سفید (گوشت مرغ و ماهی) منجمد در قسمت سردخانه یخچال، در دمای 18- درجه سانتیگراد نگهداری شود. در مجموع روند نگهداری از گوشت ماهی یا گوشت مرغ کافی نیست، لزوم خرید و مصرف گوشت تازه و دقت در زمان خرید نیز اهمیت بالایی دارد.
23- پس از باز شدن یخ گوشت (دیفراست) از انجماد مجدد آن باید اکیداً خودداری شود. مواد پروتئینی را باید به میزان مورد نیاز برای مصرف از فریزر خارج کرد.
24- برای خارج کردن گوشت از حالت انجماد از روشهای نادرستی مانند حرارت دادن، خیساندن در آب گرم، گرم کردن توسط پاشیدن آب گرم و مانند آن استفاده نشود.
25- تخممرغ حتما باید در یخچال نگهداری شود، بهترین درجه حرارت نگهداری تخممرغ دمای 4-0 درجه سانتیگراد و رطوبت 85 درصد است.
26- هرگز نباید سطح تخممرغ را تا قبل از هنگام مصرف شست.
27- به ازای هر یک ساعت نگهداری تخممرغ در دمای اتاق یک روز از عمر نگهداری آن کاسته میشود.
نگهداری حبوبات :
28- مناسبترین مکان برای نگهداری حبوبات فضاهای سرد و تاریک مانند داخل کابینت است. نور و حرارت بالا باعث ایجاد کهنگی و تغییر طعم و خواص تغذیهای حبوبات میشوند.
29- در مناطق گرم میتوان حبوبات را در ظروف در بسته و در داخل یخچال نگهداری کرد.
30- بهترین ظروف برای نگهداری حبوبات، ظروف شیشهای دهان گشاد با درهای فلزی دستهدار است.
31- حبوبات نباید در معرض رطوبت قرار بگیرند.
نگهداری و بهداشت روغن و سرخ کردنی ها :
32- روغنها و چربیها ترکیبات فاسدشدنی هستند و وجود رطوبت، مجاورت با اکسیژن هوا، آهن و مس، حرارت و نور باعث فساد روغن میشود، بنابراین روغنها را باید در محل خشک و خنک و دور از نور و در ظرف در بسته نگهداری نمود.
33- مواد غذایی حاوی چربی را باید در ظروف در بسته یا بستهبندی مناسب در یخچال نگهداری نمود. تا حد امکان پس از باز کردن در روغن، باید آن را در یخچال یا جای خنک نگهداری نمود.
34- درپوش ظرف روغن را پس از هر بار مصرف باید بست و در جای خنک و دور از نور و حرارت نگهداری کرد.
35- از ظروف آلومینیومی برای سرخ کردن غذا و نگهداری روغن نباید استفاده کرد.
36- در هیچ شرایطی روغن گرم یا داغ را نباید درون ظروف پلاستیکی ریخت.
نگهداری نمک، قند و شکر، شیرینی :
37- نمک ، قند و شکر را باید در ظروف تیره در بسته و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کرد.
38- شیرینی خشک در دمای اتاق قابل نگهداری است، ولی شیرینیتر و خامهای حتما باید در یخچال و حداکثر تا 3 روز بعد نگهداری شود.
نگهداری کمپوت و کنسرو :
39- پس از باز کردن در قوطی رب گوجه فرنگی، محتوی قوطی را در یک ظرف شیشهای دربدار ریخته و آن را در یخچال قرار دهید. لازمست در زمان خرید علاوه بر تاریخ کمپوت و کنسرو دقت نمایید و از خرید مصرف قوطی های بادکرده، اجتناب ورزید.
ته مانده غذا چگونه مصرف شود :
40- باقیمانده غذاها را در یخچال و سردخانه (فریزر) نگهداری کرده، از گرم کردن چندباره آن خودداری کنید.