نان کاک کرمانشاه ، نوعی سوغاتی و شیرینی سنتی ایرانی است. همان طور که از نامش پیدا است، مربوط به شهرهای شیراز و کرمانشاه است ولی در شهرهای دیگر نیز یافت میشود. در شیراز به آن نان یوخه میگویند و در کرمانشاه به آن نان کاک یا شیرینی کاک میگویند.
این نان از ورقههای نازک خمیر است که با استفاده از خمیر ور نیامدۀ مخصوص درست میشود. شیرینی کاک، سبک، خوشمزه و پر انرژی است. نان یوخه یا کاک را از آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب درست میکنند.
برای خوشمزه تر شدن معمولاً روی آن پودر نارگیل، خلال پسته و یا خلال بادام می ریزند.
طرز تهیه نان یوخه شیراز – نان کاک کرمانشاه
مواد لازم برای ۸ تا ۱۰ نفر:
تخم مرغ: یک عدد
آب ولرم: ۵۰ میلی لیتر
آرد: ۳۰۰ گرم
نمک: ۱/۲ قاشق چایخوری
پودر بادام: ۱/۲ پیمانه
پودر هل: یک قاشق چایخوری
روغن محلی (حیوانی) یا روغن جامد: ۵۰ گرم
پودر قند: ۱۶۰ گرم
مایه خمیر فوری: یک قاشق چایخوری
دستور پخت:
۱- ابتدا مایه خمیر را با یک قاشق سوپخوری پودر قند و ۵۰ میلی لیتر آب ولرم در ظرفی مخلوط کنید و بعد درِ ظرف را بگذارید تا ده دقیقه بماند و پف کند.
۲- روغن را حرارت دهید تا آب شود و سپس صبر کنید تا کمی خنک شود. آنگاه تخم مرغ را شکسته و نیمی از آن را همراه نمک در لیوان کمی هم زنید و به روغن اضافه کنید.
۳- مایۀ خمیرِ آماده شده را کم کم به مخلوط روغن و تخم مرغ اضاف کنید و به همزدن ادامه دهید.
۴- آرد را اضافه کنید و آنقدر هم زنید که خمیر لطیف و یکدست و بدون چسبندگی شود. خمیر را ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورز دهید. سپس روی آن را بپوشانید و حدود دو ساعت استراحت دهید.
۵- اگر خمیر شل بود، کمی آرد برای تنظیم سفتی آن اضافه کنید.
۶- خمیر آماده را لوله کرده و به اندازههای یکسان چانه کنید و چانهها را با وردنه باز کنید و با وردنهای ظریفتر نازکشان کنید. سپس ورقههای نازک خمیر را یک ماهیتابه بزرگ انداخته و هر دو طرف آن را روی گاز بپزید.
۷- قبل از آنکه خنک شوند، روی تخته کار پهن کنید و روی آن مایه بادام (مخلوط هل، پودر قند و پودر بادام) بپاشید. سپس ورقه را با دقت لوله کنید. روی آن را با فشار مناسب وردنه بکشید. میتوانید به جای بادام از خلال پسته یا پودر نارگیل استفاده کنید.
۸- در پایان با فاصله های ۳ سانتی متری و به شکل اریب ببرید.
نان یوخه یا نان کاک شما آماده است.